Inici
Cerca ràpida
Utilitzeu la Cerca Avançada per agefir criteris múltiples

Qui som?

Projecte Almirall és el resultat de l’estudi de diversos especialistes que han anat subratllant la importància del catàleg de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès, sobretot en tant que fons patrimonial especialitzat en el segle XIX i de manera molt particular com a vehicle de recepció dels corrents culturals europeus.

 

Corrents com el romanticisme, el positivisme, el nihilisme o el darwinisme són el producte d’un segle de Revolucions i de figures històriques de la talla de Napoleó, Maeterlink o Bismarck, però també de pensadors i científics com Hegel, Renant, Darwin o Niezstche. En aquest sentit, la Catalunya de la Restauració n’és la receptora i propagadora a España. La història catalana durant aquest període s’ha d’explicar a través de l’experiència d’intel·lectuals, liberals o científics de la talla de Valentí Almirall, Pere Estasen, Pompeu Gener o Narcís Monturiol. Tots ells, usuaris i lectors dels fons de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès.

 

En definitiva. la finalitat del Projecte Almirall és la creació d’un portal vertical que d’una banda expliqui, contextualitzi i interrelacioni els llibres, pensadors, artistes i corrents de pensament del segle XIX de la BAB, tot facilitant l’accés a les còpies digitals d’una manera ordenada i lògica, i de l’altra esdevingui una plataforma tecnològica que englobi progressivament, mitjançant acords cooperatius amb altres institucions, els recursos d’informació i documentació disponibles a fi de facilitar la recerca especialitzada en aquest àmbit: l’estudi del pensament, la política i la cultura del segle XIX. Aquesta missió s’articula en els següents punts: 

 

1. Establir un catàleg raonat del fons bibliogràfic i hemerogràfic del segle XIX de la Biblioteca. Possant l’accent en la transfarència de coneixement entre els investigadros que raonen el projecte.
2. Posar en valor la importància i l’interès d’aquest fons i definir i identificar els vehicle de recepció dels corrents culturals i polítics europeus del segle XIX. Saber com van entrar aquests corrents, permetrà entendre millor la configuració de la història de pràcticament dos segles a Catalunya.
3. Posar a l’abast de la comunitat acadèmica i investigadora els recursos d’informació disponibles sobre la història de la cultura, els intel·lectuals i les idees, les arts, la ciència i la societat del segle XIX a Catalunya.
4. Impulsar l’estudi de les fonts d’informació del segle XIX per part de la comunitat investigadora.Promoure la cooperació entre universitats i centres d’investigació en l’estudi del fons del segle XIX.
5. Liderar la participació d’altres centres a través de la digitalització de fons o la participació d’investigadors de l’entitat.

 

En resum, treballar per entendre millor tot l’esdevingut al nostre país, a través dels fonaments de la Catalunya Moderna.

Accés directe
Director tècnic:
Lluís Vicente: lvicente[a]ateneubcn.org

Directors científics:
Giovanni C. Cattini: gccattini[a]ub.edu
Joaquim Coll i Amargós: collaj[a]diba.cat

Responsable tècnic:
Sergi Montes: smontes[a]ateneubcn.org

Personal tècnic:
Rubén Alcaraz: ralcaraz[a]ateneubcn.org
Pablo Casas: pcasas[a]ateneubcn.org