Poeta i periodista, Ramón Domènec Perés i Perés va néixer el 23 d'agost del 1863 a Cuba, a la província de Matanzas, sent fill d'una família típicament indiana i vivint a Cuba els primers cinc anys de la seva vida fins que la seva família es va traslladar a Barcelona. ...
Llegir [+]
Poeta i periodista, Ramón Domènec Perés i Perés va néixer el 23 d'agost del 1863 a Cuba, a la província de Matanzas, sent fill d'una família típicament indiana i vivint a Cuba els primers cinc anys de la seva vida fins que la seva família es va traslladar a Barcelona.
Un cop allí va estudiar batxillerat i va fundar la revista La Gaviota, juntament amb el seu amic Lluís López-Oms a Arenys; la seva carrera com a periodista va continuar fent col·laboracions a La Ilustración i a la Gaceta de Cataluña. Tot i que mai va assolir el títol universitari Ramón Perés va estudiar també filosofia i lletres, i allí va conèixer a Jaume Massó i Torrents. En aquests anys Ramón Perés va desenvolupar el seu estil poètic, buscant la senzillesa i allunyant-se de la retòrica i l'artifici
La tasca més destacada de Ramon Domènec Perés i Perés va ser la direcció de L'Avenç en un període clau en la evolució de la literatura catalana, direcció que va asumir entre 1883 i 1884. En aquest període L'Avenç va assolir una qualitat inmillorable, encara que a costa de un greu dèficit econòmic que va fer perillar la seva continuïtat. Poc després el propi Ramón Perés va unir-se a Massó en aquest viatge al aturar-se la edició de la revista.
Des de la direcció de L'Avenç Ramón Perés va defensar la necessitat d'una crítica rigorosa per augmentar la qualitat de les creacions en català i va ser també el primer en introduir el concepte “modernisme” com a manera d'entendre el camí que han de seguir l'art i la ciència catalans, apropant-se a la realitat sense prejudicis i inspirant-se en el camí del progrés senyalat des dels paísos del nord d'Europa, en els quals Catalunya s'havia d’emmirallar. Aquesta fascinació per la modernitat europea es va consolidar en la seva etapa de viatges per Europa entre 1885 i 1887 en la que va visitar Anglaterra, França i Hongria. Ramón Perés va intentar crear un vincle d'unió entre la cultura nacional espanyola i la cultura nacional catalana, amb l'aspiració de que algún dia la primera pogués integrar, respectant-la, la segona. En la seva labor com a crític Perés excel·lirà com a analista de la obra de Galdós.
A més va ser col·laborador habitual de La Vanguardia (des del 1888), Revista Crítica (1895), Catalònia (1898), La Lectura (1901) i Cultura Española (1906).
Entre les obres que va publicar destaquen Bocetos ingleses (1895), Cantos modernos (1888), A dos vientos (1892), així com els estudis de poesia: El espíritu castellano y el catalán en la literatura española (1905), Verdaguer y la evolución poética catalana (1913) i El caso Boscán (1933).També és molt notable la seva labor com a traductor de novel.listes anglesos i en particular de Rudyard Kipling.
Llegir [-]