El positivisme és un corrent intel·lectual complex que va obtenir definició i relleu específic a l’entorn dels anys trenta del segle XIX amb les aportacions d’Auguste Comte (1798-1857), i va mantenir cert protagonisme en el pensament europeu occidental fins a la Primera Guerra Mundial. El positivisme parteix de la convicció ...
Llegir [+]
El positivisme és un corrent intel·lectual complex que va obtenir definició i relleu específic a l’entorn dels anys trenta del segle XIX amb les aportacions d’Auguste Comte (1798-1857), i va mantenir cert protagonisme en el pensament europeu occidental fins a la Primera Guerra Mundial. El positivisme parteix de la convicció que el coneixement i la realitat no són coextensius, i advoca per rebaixar les pretensions cognitives i abandonar les pretensions totalitzadores de les grans construccions metafísiques. Tot plegat a canvi de fruits tangibles, cimentats en el rigor i la precisió. Hi ha, a més, la convicció que el coneixement ha de ser socialitzat i tenir una vocació pragmàtica i utilitària. En definitiva, ha de contribuir, d’una banda, a assolir un major control de la natura i, de l’altra, permetre intervenir socialment amb èxit amb la finalitat d’aconseguir majors quotes de benestar i progrés. Ras i curt: el positivisme vol incidir de forma decisiva en la configuració del nou ordre social de l’endemà passat de la Revolució francesa.
Va ser fonamentalment Comte, deixeble de Saint-Simon (1760-1825), qui va formular el positivisme i dotar-lo de contingut programàtic. En qualsevol cas, però, el positivisme es donà en contextos culturals diferents que li conferiren especificitats en el contingut, la intensitat i la cronologia. A França Émile Littré (1801-1881) sobresortí com un dels seguidors més destacats de la filosofia positivista comtiana. Altres intel•lectuals francesos com Hippolyte-Adolphe Taine (1828-1893) i Ernest Renan (1823-1892), també de tendència positivista, van tenir un paper destacat en la difusió d’aquest pensament. A Gran Bretanya Comte va ser seguit amb molt interès durant una etapa per John Stuart Mill (1806-1873), que juntament amb Herbert Spencer (1820-1903) són considerats els màxims representants del positivisme al món britànic, per bé que presenten particularitats prou diferenciades. Ja en ple segle XX sorgí l’empirisme lògic o neopositivisme, vinculat al Cercle de Viena, que en cap cas pot considerar-se una continuació o derivació lineal del comtisme i mereixeria esment a part.
El positivisme sorgí en un context en què s’estaven produint grans transformacions d’ordre econòmic, polític, social i cultural. La intensificació de processos com la industrialització i la urbanització, la suma d’avenços científics i tecnològics, i l’expansió colonial de les potències europees, creà un clima d’autoconfiança i alimentà un esperit d’època que va nodrir la concepció segons la qual el progrés era un atribut essencial del curs del temps. Alhora que el context general indicat afavoria el sorgiment del positivisme, aquest corrent de pensament pretenia explicar, justificar i afavorir el nou ordre. En aquest sentit, resulta significativa la llei dels tres estadis de Comte, una gran filosofia de la història segons la qual la humanitat passaria per tres grans estats, el teològic o fictici, el metafísic o abstracte i el científic o positiu, essent aquesta darrera l’època culminant d’un procés d’evolució social i cultural.
El positivisme aporta una nova visió sobre la naturalesa de la ciència i la seva funció social, i propugna una nova actitud davant el treball intel·lectual. Reivindica la supremacia i universalitat del mètode científic, i n’exigeix l’aplicació a tots els àmbits del coneixement humà. D’alguna forma és, doncs, la translació al món social de la concepció de l’univers i la natura de la moderna ciència newtoniana. El positivisme creu possible, doncs, una ciència de la societat o sociologia. Els seus partidaris afirmen que cal deixar de banda les especulacions metafísiques i, en canvi, centrar-se en la facticitat i allò experimentable. Es renuncia, doncs, a la recerca de les nocions absolutes, de les essències i les causes primeres i últimes. Per contra, advoca per centrar-se en l’anàlisi dels fenòmens i propietats observables, i en l’estudi de les seves relacions i regularitats, en previsió que les progressives generalitzacions ben fonamentades permetran desvetllar la formulació de les lleis que governen el món.
Sovint s’ha assenyalat la influència o continuïtat del corrent positivista amb la Il·lustració per la seva fe en la racionalitat científica, l’advocació de l’empirisme i la concepció laica de la cultura. Contràriament, també s’han remarcat algunes diferències entre el caràcter d’ambdós moviments, crític i negatiu en el cas de la Il·lustració, i afirmatiu i organitzador en el cas del positivisme (aquest darrer estaria orientat a fomentar la construcció d’un ordre post-revolucionari). Finalment, una perspectiva més sincrètica ha considerat el positivisme com un intent de síntesi de la Il·lustració i el romanticisme, del racionalisme i l’historicisme. Així, el positivisme adoptaria del primer la fe en la raó; la definició kantiana de la ciència, que se centra en els objectes i fenòmens experimentables i verificables i prescindeix de la metafísica; la vocació pragmàtica del coneixement; i l’aplicació dels principis i mètodes de les ciències físiques i naturals a les ciències humanes. Al mateix temps es diferenciaria de la Il·lustració per la seva vocació constructiva i no corrosiva, per la concepció organicista de la societat, i per la importància cabdal que hi té la idea de l’evolució com a llei que governa la vida de les societats.
Llegir [-]