La Revista Tecnológico-Industrial és l’organ de l’Associació d’Enginyers Industrials de Barcelona. Aquesta associació, creada el 1863, difon les seves activitats a través de la premsa tècnica del moment, com per exemple, El Porvenir de la Industria . El 1878, però, consideren la oportunitat de tenir una publicació pròpia. Aquell any ...
Llegir [+]
La Revista Tecnológico-Industrial és l’organ de l’Associació d’Enginyers Industrials de Barcelona. Aquesta associació, creada el 1863, difon les seves activitats a través de la premsa tècnica del moment, com per exemple, El Porvenir de la Industria. El 1878, però, consideren la oportunitat de tenir una publicació pròpia. Aquell any l'Associació té dues publicacions: primer, el Boletín Mensual de Asociación de Ingenieros Industriales de Barcelona, que dóna compte principalment de les activitats de l’entitat, publicacions rebudes i notícies d’interès per als associats; segon, la Revista de los trabajos leídos en la Asocación de Ingenieros Industriales de Barcelona, on s'hi inclouen les contribucions més aprofundides i llargues. Al cap de dos anys, però, ambdues publicacions es fonen en una que es titula Revista Tecnológico-Industrial, que apareix el gener de 1880, però on s’hi fa constar que és l’any tercer, establint clarament la continuïtat amb les dues primeres publicacions.
La revista manté el mateix títol fins al volum 40, el 1917. L’any següent, la capçalera es modifica lleugerament i és: Técnica. Revista Tecnológico-Industrial, amb un canvi de format. El 1931, la revista inclou els primers articles en català i aviat la capçalera es catalanitza, canviant l’accent hi podem llegir: Tècnica. D’aquesta manera continua fins el 1936, quan desapareix.
En la revista no s’indica, en general, un cos de redacció. Tanmateix, la relativa complexitat de la seva estructura –al menys en determinats períodes- ens fa pensar que aquest equip de redacció existeix. Sembla clar que els dirigents de l’Associació són els que es fan responsables de la revista i, per tant, no és estrany que en el primer número hi hagi un article de Lluís Rouviere, president el 1877. Hi ha una menció de la redacció, per exemple, en la nova etapa de 1918 on es diu que César Molinas (bibliotecari de l’Associació) i Josep Duran i Ventosa s’ocupen de la revista. Les seccions més habituals de la revista són la “Part original”, composta d’articles extensos, “Crònica”, donant compte dels actes de l’Associació, “Moviment Científic”, on es comenten les activitats d’altres entitats científiques del món, “Bibliografia”, amb ressenyes de llibres notables i llistes de llibres rebuts a la Biblioteca de l’Associació i, finalment, de tant en tant es publiquen els noms dels socis de l’Associació. L’aparició d’aquestes seccions és variable, excepte pel que fa als articles originals, que, en algun moment, constitueixen ells sols diversos números de la revista. Això passa, per exemple, en l’època de l’Exposició Universal de 1888, quan l’Associació de Barcelona pateix una greu crisi interna a causa de la proposta d’integració de l’associació de Barcelona a la de Madrid. És un dels pocs moments en què la revista apareix irregularment, però ho podem trobar ressenyat en els mateixos números de 1888 i 1889.
Llegir [-]