Revista de periodicitat setmanal. Va aparèixer el primer número el 18 d’octubre de 1823. El format de la publicació era en octau, i el preu de subscripció era de 12 reals al mes, o 3 reals els números solts. La subscripció es feia al local de l’editor, José Torner.
...
Llegir [+]
Revista de periodicitat setmanal. Va aparèixer el primer número el 18 d’octubre de 1823. El format de la publicació era en octau, i el preu de subscripció era de 12 reals al mes, o 3 reals els números solts. La subscripció es feia al local de l’editor, José Torner.
El Europeo sorgirà conjuntament amb una tongada d’altres publicacions arrel del canvi de règim al pais i el retorn dels liberals al poder amb Riego i va poder mantenir-se uns quants mesos sota la relativa tolerància que van tenir els ocupants francesos dels Cent Mil Fills de San Lluis a Barcelona.
El darrer número va sortir el 24 d’abril de 1824. En total es van publicar 28 números, 12 l’any 1823 i 16 l’any 1824.
La revista representa en el seu moment la porta d’arribada a Catalunya del Romanticisme. Respecte al nom, Guarner avança la hipòtesi que quan apareix la publicació a Europa ja triomfa el Romanticisme i potser amb aquest nom es volien representar a Espanya els valors cosmopolites sinònims de progrés i cultura, o bé feia referència a la revista Europe, publicada a començaments de segle a París per Frederic Schlegel. Una de les raons que justificaven el títol naixia del propi prospecte que l'anunciava en dir que pretenia:
"Despertar, pues, el genio de los barceloneses, y llamarlos a figurar en Europa, como lo merece su genio perspicaz y sus naturales recursos, es otro de los objetos preferentes de nuestro periódico."
Formalment i ideològicament continuava la petja d’Il Conciliatore (1818-19), de Milà, que havia estat publicat també per liberals romàntics. Aquesta relació es pot fonamentar en la presència del piamontès Luiggi Monteggia, nascut a Milà i desterrat de la Llombardia el 1821 arran de la seva participació a la revolució. Va publicar El Romanticisme al número 2 de la publicació, segons Guarner, primera afirmació inequívoca i conscient d'aquesta escola a Espanya.
La revista publica tant articles en prosa com en vers. A les seves planes, Bonaventura Carles Aribau i Farriols (Barcelona, 1798-1862),que publicarà fins a quaranta cinc treballs en els sis mesos de vida de la revista, exposa les idees de Schiller sobre els conceptes d'allò bell i allò sublim, d'acord amb les idees romàntiques, així com es publiquen assaigs sobre la nova estètica, es donen notícies literàries d'arreu d'Europa, en certs casos de gran importància per a la història de la cultura universal, es comenten obres claus del Romanticisme segons anaven apareixent. Així tenim referències entre els autors més citats de Walter Scott, Lord Byron, René de Chateaubriand, Madame Staël, els germans Schlegel, Manzoni, Grossi, Macpherson, Rousseau... Molt destacable també va ser el seu article , aparegut al número 12, Revista de Barcelona en estos últimos años, una visió particular i propera de la història de la ciutat a començaments del dinou.
El segon gran animador de la revista era el també barceloní Ramon López Soler (Barcelona, 1806-Madrid, 1836). Des de les planes de la publicació, llançava la seva visió d'un romanticisme coincident amb el cristianisme, amb un estret lligam entre la norma estètica i la idea religiosa cristiana.
Fiorenzo Galli, també italià, escriu sobre temes de moral i costums, i sobretot, d'art militar.
Carles Ernest Cook, tot i treballar diverses matèries ( filosòfiques, sociològiques, pedagògiques...) va destacar sobre tot pels seus treballs sobre temes científics i molt concretament la biologia.
Llegir [-]