El Porvenir serà, juntament amb La Gaceta de Barcelona i la Revista Contemporànea de Madrid un mitjà d'introducció del pensament positivista i evolucionista i Estasen col.laborarà activament en totes elles.
El Porvenir esdevindrà un introductor del pensament positivista i evoluiconista a Catalunya. Almirall hi publicarà cinc articles a l'any 1877 ...
Llegir [+]
El Porvenir serà, juntament amb La Gaceta de Barcelona i la Revista Contemporànea de Madrid un mitjà d'introducció del pensament positivista i evolucionista i Estasen col.laborarà activament en totes elles.
El Porvenir esdevindrà un introductor del pensament positivista i evoluiconista a Catalunya. Almirall hi publicarà cinc articles a l'any 1877 i hi tindrà una influència notable. En els seus articles Almirall defensava la necessitat de modernitzar Catalunya en tots els àmbits, (polític, econòmic, social i cultural), per poder acabar amb el carlisme. Almirall defensarà també les tesis regionalistes de Pi i Margall en una ressenya sobre Las Nacionalidades publicada a El Porvenir, rebutjant les crítiques que s’havien fet contra aquesta obra des del sector mes dretà del Partit Republicà Democràtic Federal.
Per la seva banda Estasén farà servir les pàgines de la revista per proposar l'aplicació del model evolutiu per a l'estudi de la economia i els factors culturals de la societat, defensant que la evolució del model productiu industrial condueix cap al progrés social i que l'assoliment d'aquest progrés depèn de la transformació constant de la societat seguint lleis socials ben definides, rebutjant d'aquesta manera els processos revolucionaris i dialèctics de destrucció i construcció en favor d'una evolució progressiva.
La visió positivista de El Porvenir provocarà el rebuig dels sectors conservadors, com el Diario de Barcelona, per considerar que tendien a ignorar tot el que és sobrenatural i els fenòmens religiosos en particular.
S'ha especulat que la recepció de les corrents positivistes i evolucionistes entre la societat catalana va ser escassa i que aquesta es va mostrar refractària a aquests plantejaments, fet que explicaria la curta durada de la revista, però realment El Porvenir va desaparèixer el 17 de maig del 1877 degut a una sentència del Tribunal d'Impremta que suspenia la revista durant cinquanta números, (més de dos anys, tenint en compte que es tractava d'una revista quinzenal), arrel d'un comentari irònic sobre la família reial.
Llegir [-]