El Genio va ser una de les revistes literàries més ambicioses del seu moment, esdevenint un dels portaveus del romanticisme liberal. El seu director fou Víctor Balaguer i dins l’equip de redacció apareixen noms com Francesc Forns i Sabater, Gregorio Amado, Josep Colli i Vehí i Joan Mañé i Flaquer, ...
Llegir [+]
El Genio va ser una de les revistes literàries més ambicioses del seu moment, esdevenint un dels portaveus del romanticisme liberal. El seu director fou Víctor Balaguer i dins l’equip de redacció apareixen noms com Francesc Forns i Sabater, Gregorio Amado, Josep Colli i Vehí i Joan Mañé i Flaquer, així com altres col·laboradors que excedien l’àmbit català com Pilar de Armendi o Àngela Grassi.
El Genio es publicava els diumenges al matí i reproduïa treballs literaris, tant en prosa com en poesia, en els que Balaguer hi era molt representat. A més El Genio comentava també les novetats literàries i teatrals que es produïen.
La revista mantenia contacte regular amb altres publicacions literàries d'altres ciutats. El desembre del 1844 El Genio es va fusionar amb La Mariposa, un altre revista literària barcelonina i també col·laborarà amb la revista El Fénix, de València, sent aquesta una de les primeres col·laboracions literàries entre els dos territoris.
La revista estava oberta a totes les col·laboracions que complissin amb uns mínims estàndards de qualitat i que passessin la censura i també introduirà autors estrangers com Walter Scott, Victor Hugo o James Fenimore Cooper. Entre els col·laboradors més destacats de El Genio trobem Antoni de Bofarull.
A partir del 1845 la revista passarà a anomenar-se El Genio catalan i publicarà un suplement irònic anomenat El Angel esterminador: periodicucho infernal, malo, asqueroso y desvengorzado pero que limpia, fija y da esplendor: redactado por tres hermanos de buena obra.
Durant les absències de Víctor Balaguer, implicat en altres activitats literàries, serà Mañé i Flaquer qui dirigirà El Genio i qui va projectar la sortida del Ángel Exterminador.
Llegir [-]