L'Acadèmia bibliogràfico-mariana es crearà a Lleida l'octubre del 1862 gràcies a la contribució del Dr. Puigllat i Amigó, la institució de l'acadèmia la durà a terme el sacerdot Josep Maria Escolà i Cugat, el poeta Lluís Roca i Florejachs, membre de l'associació catalanista, i el terratinent Josep Mensa i Font, ...
Llegir [+]
L'Acadèmia bibliogràfico-mariana es crearà a Lleida l'octubre del 1862 gràcies a la contribució del Dr. Puigllat i Amigó, la institució de l'acadèmia la durà a terme el sacerdot Josep Maria Escolà i Cugat, el poeta Lluís Roca i Florejachs, membre de l'associació catalanista, i el terratinent Josep Mensa i Font, el seu reglament fou aprovat pel bisbe Marià Puigllat i Amigó, recentment nomenat. El nou bisbe s'encarregarà també de l'aparició dels Anales de la Academia i de publicitar el conreu de les lletres sota el signe del culte marià, organitzant també un certamen literari anual.
L'objectiu de la Academia era difondre la doctrina i devoció mariana a través de la literatura i l'art. L'Academia va tenir des de la seva creació una vocació de projecció espanyola i llatinoamericana, emprant-se preferentment el castellà.
Els Anales de la Academia es crearan quan es va veure clar que la idea original de publicar un Calendario Mariano on es recollissin totes les activitats de la Academia es quedava curta, i més al voler-se també incloure en ell les publicacions dels articles referits a la lloança de la Verge.
Com el seu nom indica es tractava del mitjà d'expressió de l'Acadèmia, publicant en les seves pàgines documents relatius a articles de caràcter marià i relacions enviades pels socis. També informa de l'activitat de l'acadèmia i inserta un important noticiari per a l'estudi i el coneixement dels importants certàmens que organitza anualment.
Els Anales de la Academia Bibliográfico-Mariana recullen l'activitat d'un centre cultural-religiós únic al món i en ells es recullen els treballs literaris i poètics presentats als Jocs Florals.
A l'octubre del 1897 i sota la nova capçalera publicarà en format de follet l'obra “Colección de Leyendas Marianas traducidas del francés por la Academia Bibliográfico-Mariana”.
Els Anales de la Academia es publicaran cada més de manera ininterrompuda, encara que el títol de la publicació es canviarà pel de Anales de la Pontificia y Real Academia Bibliográfico-Mariana.
Llegir [-]