Obra publicada originalment en llengua anglesa en tres volums amb el títol Principles of Sociology . El primer dels volums va veure la llum l’any 1876. L’obra formava part del sistema de filosofia en deu volums que l’autor havia començat a concretar envers el 1860 i a la qual dedicaria ...
Llegir [+]
Obra publicada originalment en llengua anglesa en tres volums amb el títol
Principles of Sociology
. El primer dels volums va veure la llum l’any 1876. L’obra formava part del sistema de filosofia en deu volums que l’autor havia començat a concretar envers el 1860 i a la qual dedicaria bona part del seu treball intel·lectual. L’exemplar de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès, també en tres volums, és una traducció francesa d'E. Cazelles, editada per la parisenca Germer Baillière entre 1878 i 1883. Consta al catàleg de la BAB del 1891.
Spencer exposa en aquesta obra la seva teoria evolutiva aplicada a la societat, i servint-se de l’analogia biològica per la categorització dels fenòmens socials, estableix una diferenciació dicotòmica en base a certes característiques estructurals específiques.
Partícip d’una concepció organicista de la societat, considera que el creixement és comú tant als conjunts socials com als orgànics i, que a un augment de la massa o dimensions, correspon un augment de la diferenciació i especialització estructural. Així, creixement i diferenciació explicarien el canvi social, el pas de la homogeneïtat caòtica, a l’heterogeneïtat ordenada. En aquest sentit, les societats modernes es caracteritzarien per una organització superior, una creixent diferenciació i una major integració o coordinació entre les parts.
La tipologia dual d’Spencer estableix una diferenciació entre dos tipus ideals de societats, la militar o militant, i la industrial. En la de tipus militar l’estructura ve condicionada fonamentalment per les seves activitats ofensives i defensives, i predomina la cooperació obligatòria basada en la coerció; en la de tipus industrial, per contra, predomina l’organització per la subsistència i la cooperació voluntària, regides pel contracte i l’acord amb la finalitat d’intercanviar prestacions.
En l'obra s'utilitzen conceptes com el de "supervivència dels més aptes" o "lluita per l'existència", que ja havien aparegut en altres obres de l'autor i que esdevindrien referents en les teories propugnades pel darwinisme social.
Llegir [-]