Schiller comença a interessar-se a fons per la història als anys 80. Anteriorment s'havia aproximat ja a aquesta disciplina arran de l'elaboració de Die Räuber ( Els bandits , 1777-1780), però és preparant Don Karlos ( Don Carlos , 1787) quan més atenció dedica als estudis històrics: aquest interès dóna ...
Llegir [+]
Schiller comença a interessar-se a fons per la història als anys 80. Anteriorment s'havia aproximat ja a aquesta disciplina arran de l'elaboració de Die Räuber (Els bandits, 1777-1780), però és preparant Don Karlos (Don Carlos, 1787) quan més atenció dedica als estudis històrics: aquest interès dóna com a resultat Geschichte des Abfalls der vereinigten Niederlande von der spanischen Regierung (Història de la revolta dels Països Baixos sota el regnat d'Espanya, 1788) i Geschichte des dreissigjährigen Kriegs (Història de la guerra dels Trenta Anys, 1791-1793).
Geschichte des Abfalls... apareix originàriament a la revista Teutscher Merkur i el 1801 es publica en monogràfic. Està basat en The history of the reign of Philip the second, king of Spain de Robert Watson (1777), que aborda la independització dels Països Baixos, sota domini espanyol des de mitjans del segle XVI. Schiller se sent atret per aquest episodi històric perquè representa la preeminència de la voluntat humana sobre les forces de la natura, ja que la llibertat religiosa i política s'acaba imposant al despotisme que havia oprimit el poble.
L'obra es divideix en quatre llibres. Al primer, l'autor narra la història dels Països Baixos fins al segle XVI i fa una valoració del regnat de Carles V i Felip II, el seu fill. Schiller presenta Carles V, natural de Flandes, com un rei que gaudí d'una general acceptació: tot i que no transigí en qüestions religioses, es mostrà respectuós pel que fa als drets dels habitants del Països Baixos. Felip II és el personatge històric més humanitzat, és presentat com un rei contrari a les llibertats: es mostrà intolerant tant amb els drets com amb la religió que professava el poble, i aquesta política de total submissió li costà la revolta que conduiria a la independència. Altres personatges destacats d'aquest primer llibre són Guillem d'Orange, líder de la revolta; el comte d'Egmont, cosí de Felip II i crític amb la seva gestió de les diferències religioses; Margarida de Parma, governadora dels Països Baixos i germana de Felip II, contrària a la repressió. També es narra la implantació de la Inquisició per lluitar contra el protestantisme.
El segon llibre comença amb la caracterització del cardenal Granvela, màxim responsable de la persecució religiosa. A més, s'informa de les gestions que realitzà sense èxit el comte d'Egmont a Madrid per intercedir a favor de la llibertat religiosa als Països Baixos i es descriu la duresa amb què la Inquisició intentà imposar-hi el catolicisme.
Al tercer llibre l'interès es focalitza en les masses que prendran part en la revolta: grup de gueuxos, anabaptistes i iconoclastes protagonitzen les escenes més rellevants. S'insisteix en el descontentament de la noblesa, que havia vist reduïda la seva capacitat d'influència i canalitzà aquest malestar en la revolta iconoclasta de 1566.
El quart llibre comprèn l'esclat de la guerra: el duc d'Alba reprimeix la revolta, fa decapitar a traïció els comtes d'Egmont i Horn i revoca els tractes que Margarida de Parma havia fet amb els protestants. La posterior radicalització de la Inquisició estendria la simpatia del poble pels insurrectes i un nou alçament més generalitzat acabaria comportant la independització dels Països Baixos el 1648.
Llegir [-]